Strategia și programele de abilitare economică a femeilor și promovarea egalității de gen, discutate de Minister, mediul de afaceri și partenerii de dezvoltare
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării își propune să creeze o economie incluzivă, în care cetățenii, în special femeile, să contribuie tot mai mult la activitatea economică, creând împreună mai multă valoare. Astfel, este foarte important modul de abordare și sprijinire a nevoilor cheie ale grupurilor subreprezentate.
În acest context, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în colaborare cu Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul RM au organizat o întâlnire de coordonare a sprijinului pentru antreprenoriatul feminin, acesta fiind un punct cheie pe agenda Ministerului Dezvoltării Economice.
În cadrul întâlnirii, reprezentanții s-au concentrat pe identificarea necesităților și pe conturarea planurilor strategice care vor facilita o reprezentare echitabilă în economie.
Discuțiile au fost axate pe:
- Utilizarea tehnologiei digitale pentru a furniza servicii de urgență eficiente.
- Sprijin pentru afacerile private și pentru realizarea egalității de remunerație.
- Recunoașterea și valorificarea capacității fiecărei femei în economie.
Obiectivul este poziționarea Republicii Moldova drept lider în zona Parteneriatului Estic, la capitolul echitate.
Au fost reiterate politicile specifice de gen, sau programele de susținere a femeilor în afaceri, aprobate de către Guvern și implementate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, prin ODA.
În plus, au fost abordate și aspectele valorii economice a muncii neremunerate, astfel încât femeile pot fi mai active în domeniul economic.
Vicepremierul Dumitru Alaiba a reafirmat importanța rolului femeilor în afaceri.
„Abilitare economică a femeilor este una dintre prioritățile noastre. O economie puternică e bazată pe access echitabil și susținerea grupurilor subreprezentate să-și atingă potențialul” a menționat viceprim-ministrul Alaiba.
În contextual evenimentului, secretara de stat, Veronica Arpintin a menționat că Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în comun cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a elaborat un nou Program de susținere a antreprenoriatului feminin, care are drept obiectiv stimularea spiritului antreprenorial al femeilor prin susținerea dezvoltării întreprinderilor înființate și gestionate de către femei. Conceptul noului program include suport financiar atât pentru întreprinderile nou create, cât și pentru companiile în dezvoltare. Acesta va ținti domeniile de activitate prioritare și necesitățile reale ale femeilor antreprenoare. Astfel, se urmărește creșterea numărului de femei antreprenoare și îmbunătățirea performanțelor economice.
Secretara de stat a mai punctat, că se depun eforturi în dezvoltarea inițiativei „Women’s social lift”, unele elemente find regăsite în Programul pentru antreprenoriat și creșterea competitivității și includ componente pentru promovarea standardelor ecologice, sociale și de guvernanță.
Guvernul, prin intermediul programelor de suport în afaceri ODA, a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, oferă acces la finanțare pentru toate femeile cu spirit antreprenorial din Republica Moldova.
În perioada 2016-2022, au fost instruite peste 1,200 femei în domeniul antreprenorial și ghidate în elaborarea proiectelor investiționale.
În anul 2022, din numărul total de 541 de beneficiari ai programelor de suport antreprenorial ODA, 228 de companii sunt administrate de femei.
Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în comun cu Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul RM, la care a participat și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri și parteneri de dezvoltare.