Suport, investiții și dezvoltare: Peste 100 de companii se dezvoltă și crează locuri de muncă datorită Programului guvernamental de susținere a antreprenorilor „373”
În patru luni de la lansare, programul guvernamental de susținere a antreprenorilor „373” a depășit cifra de 100 de beneficiari. 108 de companii au accesat până în prezent fonduri cu dobândă avantajoasă, parțial subvenționate de stat, pentru investiții în inovare, tehnologizare și dezvoltare.
Cifrele programului, la data de 6 noiembrie 2023:
Numărul total de beneficiari – 108;
Soldul total al creditelor – 271 milioane lei;
Valoarea totală a proiectelor investiționale – 400 milioane lei.
Cu această ocazie a fost organizat un eveniment de trasare a reușitelor programului. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Guvernului, beneficiari, reprezentanți ai băncilor și oameni de afaceri pentru a discuta obiectivele programului, a explora noi oportunități și a trasa îmbunătățirile care pot fi operate pentru a accelera investițiile în economie. Aici găsiți live din cadrul evenimentului.
Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că Programul „373” este o treaptă importantă în dezvoltarea economiei țării și consolidarea unei economii europene, în care antreprenorii beneficiază de resurse și asistență guvernamentală, iar cetățenii au locuri de muncă bine plătite.
„Vedem deja un rezultat foarte bun. Avem aproape jumătate de miliard de lei care s-au dus în investiții. Obiectivul nostru este să continuăm să încurajăm investițiile pe termen mediu și lung pentru întreprinderile mici și mijlocii din toate sectoarele economiei naționale. Scopul nostru este să creștem numărul locurilor de muncă și a salariilor, prin creșterea productivității, iar asta ne va duce la impozite mai mari și ne va lărgi spațiu fiscal ca să oferim medicilor, profesorilor, pensionarilor venituri mai mari”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
„Prin Programul 373 oferim condiții sigure, clare și previzibile de finanțare pentru antreprenori, cu o atenție deosebită pentru cei cu afaceri mai mici. Am reușit să susținem peste 100 de investiții. Este vorba, în total, de peste 271 de milioane de lei creditați pentru proiecte a căror valoare investițională cumulativă este de aproape 400 de milioane de lei. Și nu ne oprim aici! Ne propunem să dublăm aceste cifre în perioada imediat următoare. Obiectivul nostru principal este să creștem economia, iar asta înseamnă să mobilizăm investiții”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba.
Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, a notat că Programul guvernamental 373 stimulează atât investițiile private, cât și încrederea de a desfășura afaceri în economia națională.
„ODA, prin diferite mecanisme de suport, susține și promovează antreprenorii să investească în afaceri sustenabile. Vom continua să simplificăm procedurile de aplicare la programele ODA, să atragem fonduri de la partenerii noștri strategici pentru a oferi șansa cât mai multor agenți economici să beneficieze de suport în afaceri”, a punctat directorul ODA, Dumitru Pîntea.
În cadrul evenimentului, Victoria Rusnac, o antreprenoare în producerea mierii, a subliniat că prin intermediul programului „373” a propulsat productivitatea întreprinderii sale. Azi, mierea sub marca „Honey House” ajunge să fie exportată în Germania, SUA, Japonia și Canada.
„Am depus documentele imediat după lansarea programului și timp de o săptămână creditul preferențial a fost aprobat. Am procurat un utilaj nou și am crescut capacitatea de procesare și producere a mierii. Credem în oportunități dezvoltate în Republica Moldova, căutăm căi de creștere a afacerii, ne orientăm pe piața externă, vrem să dezvoltăm țara și să creștem copii, aici, acasă”, a menționat antreprenoarea, care este și prima beneficiară a programului „373”.
Prin intermediul acestui instrument de finanțare, Guvernul subvenționează dobânzile la creditele pentru necesitățile investiționale ale întreprinderilor cu până la 3% la creditele în valută străină și 7% – la creditele în lei.
Începând cu anul viitor, Guvernul își propune majorare plafonului de creditare până la 30 de milioane de lei. Totodată, antreprenorii care nu au suficient gaj pentru a accesa credite de la instituțiile bancare pot beneficia de garanții financiare prin Fondul de Garantare a Creditelor din gestiunea ODA. De asemenea, urmează a fi oferite credite cu componente de grant pentru domenii specifice, cum ar fi susținerea afacerilor lansate de tineri, femei, producători artizanali, dezvoltarea turismului rural și alte domenii.
Detalii complete și criterii de eligibilitate găsiți pe 373.gov.md.