Transformare digitală și incluziunea financiară, provocări și noi oportunități, în contextul crizei din regiune

Noua realitate creată de crize și războiul din regiune, provocările pe piața financiară, transformarea digitală în contextul actual, dar și oportunitățile de dezvoltare și creare de instrumente noi au fost unele dintre subiectele discutate în cadrul Conferinței de Transformare Digitală și Incluziune Financiară (DTFINCON’22).

Conferința a oferit o platformă de interacțiune între părțile interesate de transformarea digitală, concentrându-se pe nevoile comunității de afaceri, oportunități și capacitatea de a se adapta realităților noi.

Evenimentul a fost organizat de către Camera Americană de Comerț din Moldova (AmCham Moldova) și a avut drept invitat la discuție și pe ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, care a menționat că: “Situația din regiune a creat o serie de provocări, iar gradul de incertitudine este unul din cele mai înalte în ultimele decenii. Cu toate acestea, sunt oportunități care trebuie să fie valorificate, iar domeniul tehnologiilor informaționale și al serviciilor prestate la distanță este unul din acestea. Anume din acest motiv Ministerul Economiei este în proces de implementare a unui regim facilitar dedicat serviciilor de procesare a datelor, design, servicii de proiectare inginerești și chiar de cercetare și dezvoltare destinate exportului. De asemenea Ministerul Economiei a crescut programul de digitalizare implementat prin intermediul ODIMM-ului, fiind incluse ca fiind eligibile și cheltuielile necesare pentru dezvoltarea comerțului electronic. Un program nou este dezvoltat de comun acord cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID pentru implementarea unui nou mecanism de finanțare și stimulare a inovațiilor.”

Volumul de export al industriei IT din Republica Moldova în anul 2021 a atins 349,82 milioane dolari SUA, în creștere cu 35% față de anul 2020 și de peste cinci ori mai mare comparativ cu indicatorul din anul 2016, iar rezultatele se datorează politicilor favorabile dezvoltării sectorului, în special regimului fiscal distinct în care operează peste o mie de rezidenți activi ai parcului ”Moldova IT Park”.

O remarcă importantă, susținută de ministrul Sergiu Gaibu a fost cea a necesității educației economice, ca fiind foarte importantă pentru societate, îndemnând și instituțiile media să contribuie la acest proces.

Transformarea digitală rămâne pilonul central în ceea ce ține de provocările continue la care sunt expuse țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, iar Ministerul Economiei este un promotor activ al politicilor pe domeniul transformării digitale și comerțului electronic.

Imagini: