Tranziția verde a Republicii Moldova, discutată în cadrul unui eveniment, găzduit de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării
Transformarea spre economia verde reprezintă o prioritate pentru Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED). Pentru a materializa acest obiectiv ambițios, a fost organizată o ședință a Grupului de lucru „Economia verde”, co-președinții căreia sunt secretara de stat de la MDED Veronica Arpintin și ministra Mediului Iordanca-Rodica Iordanov. La eveniment s-a dezbătut subiectul central despre cum putem să creștem transparența și coordonarea în proiectele de tranziție ecologică, și să facilităm schimbul de informații privind proiectele finanțate de donatori.
Viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat recunoștința față de donatori pentru efortul lor colectiv, care a avut un impact pozitiv asupra viitorului Moldovei și asupra tranziției ecologice.
„Prin promovarea inovației și a practicilor durabile, prin intermediul eforturilor noastre de digitalizare și dereglementare, putem construi un viitor în care creșterea economică și protecția mediului să meargă mână în mână. De aceea, economia verde este o parte esențială a PACC (programul pentru antreprenoriat și creșterea competitivității) și viitoarea strategie economică, precum și a strategiei de industrializare. Intenționăm să facilităm introducerea ESG, să facilităm accesul la finanțare ecologică și să îmbunătățim cunoștințele IMM-urilor despre tehnologiile ecologice prin AOD”, a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba.
Dezvoltarea economică durabilă este cheia pentru Moldova. Țara noastră, la fel ca multe altele din întreaga lume, se confruntă cu provocări mediu complexe, care necesită o intervenție imediată. Schimbările climatice, impactul războiului din Ucraina și presiunea asupra resurselor au subliniat mai clar ca oricând necesitatea unei tranziții către o economie verde.
Agenda verde reprezintă atât o provocare, cât și o oportunitate semnificativă pentru Moldova, reprezentând, de asemenea, un pas important către aderarea la Uniunea Europeană.
Statul susține investițiile în afacerile verzi. Prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a fost implementat Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii, care încurajează și susține afacerile din Republica Moldova să se adapteze cerințelor și tendințelor globale ale economiei verzi. Acest program oferă finanțare nerambursabilă de până la 500 mii lei pentru investiții în domeniul protecției apei, aerului și gestiunii deșeurilor de producție industrială. Totodată, dezvoltă competențele antreprenorilor autohtoni pentru a-și ecologiza afacerile. Până la ora actuală au fost susținute prin acest program 110 companii, care și-au ecologizat procesele de producție și prestare a serviciilor.
Evenimentul de astăzi este o platformă pentru dialog între Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, realizată cu sprijinul Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM, în împărtășirea experiențelor și alinierea eforturilor comune, angajamentul față de sustenabilitate fiind important în traiectoria dezvoltării țării și noii generații.