Uniunea Europeană a găzduit prima reuniune oficială a Comitetului mixt RM-UE în domeniul aviației

Uniunea Europeană a găzduit, la 2 iunie curent, în cadrul unei videoconferințe, prima reuniune oficială a Comitetului mixt Republica Moldova-Uniunea Europeană în domeniul aviației, cu participarea reprezentanților Directoratului General pentru mobilitate și transport, ai ministerelor Economiei și Infrastructurii și Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile și ai Consiliului Concurenței.

În cadrul reuniunii au fost abordate mai multe subiecte referitoare la dezvoltarea pieței aviației civile din Republica Moldova, precum perspectivele de recuperare a sectorului în contextul pandemiei, aspecte în materie de siguranță aeriană, competiția pe piața aeronautică, dar și acțiuni referitoare la digitalizare, decarbonizare etc.

Delegația Republicii Moldova, prezentă la ședința online prezidată de către secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a prezentat cele mai recente evoluții privind politicile de dezvoltare și susținere a sectorului aerian din Republica Moldova și cele referitoare la transpunerea și implementarea regulamentelor UE incluse în Anexele la Acordul privind Spațiul Aerian Comun.

În același context, delegația RM a punctat și câteva dintre provocările și barierele întâlnite pe parcursul anului 2020, în particular cele cauzate de pandemia COVID-19, care a afectat întreaga industrie aeronautică atât din punct de vedere operațional, cât și economic.   

Acordul privind Spațiul Aerian Comun între UE și RM, semnat în octombrie 2012 și intrat în vigoare în august 2020, reprezintă un cadru de reglementare și stabilește standarde pentru siguranța aviației, securitatea, drepturile pasagerilor, gestionarea traficului aerian, reglementarea economică, concurența și aspecte sociale. Implementarea prevederilor Acordului este monitorizată de către comitetul mixt RM-UE în domeniul aviației, care se reunește o dată în an.

Imagini: