Uniunea Europeană oferă suport financiar pentru reformarea sectorul energetic din Republica Moldova

9 septembrie, 2014, Chisinau – Serviciul de Informare şi Comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei informează că Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Andrian Candu, şi Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, la 10 septembrie 2014 vor susţine o conferinţă de presă comună. Subiectul conferinţei este alocarea celei de-a treia tranşe în cadrul Programului de Suport Bugetar pentru energie al UE, destinate modernizării sectorului energetic din ţara noastră.

Astfel, în toamna anului curent Uniunea Europeană va transfera în bugetul de stat cea de a treia tranşă a suportului bugetar în valoare de 11,6 milioane de euro.

Evenimentul va începe la orele 10:30 în Sala de conferinţe a ME, etajul 2, bir. 246. Jurnaliştii vor avea acces în Casa Guvernului în baza legitimaţiilor de serviciu.

Pentru informare: prin intermediul acestui Program, din 2011, Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova 42 600 000 euro ca suport financiar pentru diversificare energetică, conectarea la piața energetică a UE, precum și pentru promovarea eficienței energetice și a energiei regenerabile. Acest Program face parte din cele 5 operaţiuni de suport bugetar ale UE în valoare de peste 216 mil. Euro, în curs de implementare în diverse sectoare ale economiei naţionale.

De asemenea, în acest an, Uniuinea Europeană a alocat suplementar 10 milioane euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni pe segmentul Ungheni-Chișinău în scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze a municipiului Chișinău, cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova. Aceasta plată suplimentară se va efectua în 2015.