Uniunea Europeană susține digitalizarea afacerilor din mediul rural

18 companii autohtone din mediul rural, selectate în cadrul ultimului Concurs de proiecte al Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM-urilor, au semnat online contractele de finanțare nerambursabilă. Prin intermediul unei sesiuni online, organizate astăzi, 5 noiembrie, de ODIMM, antreprenorii au fost informați despre prevederile contractuale și pașii necesari pentru valorificarea corectă și transparentă a Grantului în valoare de până la 200 mii lei fiecare.

În cadrul evenimentului, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a salutat deschiderea antreprenorilor pentru implementarea noilor tehnologii informaționale în procesul de digitalizare a afacerilor și a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat. Totodată, a dat asigurări că inițiativa va avea continuitate.  Noul Program privind  Transformarea Digitală a ÎMM, urmează să fie aprobat curând de către Guvern pentru a oferi șanse de digitalizare a afacerilor cât mai multor companii.

“Dezvoltarea ecosistemului de inovare digitală și susținere a companiilor se înscrie în lista priorităților ministerului în domeniul IMM-urilor pentru a spori competitivitatea  și a încuraja spiritul inovator. Mediul de afaceri va avea mai multe perspective odată cu digitalizarea proceselor de producție, cum ar fi fluxul de informații și cunoștințe, procesul de creare a produselor, facilitarea conexiunii  cu potențialii clienți și accesul la noi piețe de desfacere”, a precizat ministrul Gaibu.

“Întreprinderile mici și mijlocii sunt inima unei economii: cu cât nivelul de dezvoltare și prosperitate al IMM-urilor este mai înalt, cu atât economia țării este mai puternică. Digitalizarea afacerilor în mediul rural este o necesitate esențială în această perioadă de pandemie, când IMM-urile se confruntă cu o serie de probleme care pot afecta grav activitatea acestora. Uniunea Europeană susține transferul tehnologic și dezvoltarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, pentru că împreună suntem mai puternici!”, a declarat Boris Filipov, manager de proiecte, în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Digitalizarea proceselor economice de activitate a IMM-urilor va valorifica potențialul inovativ, inclusiv și facilitarea accesului lor pe piețele interne și externe.

“Companiile care folosesc tehnologiile informaționale în procesele de producție, dezvoltare și alte activități dețin controlul pe piață. Procesul de digitalizare poate aduce provocări noi pentru antreprenori, însă, acestea vor aduce mari beneficii pe termen lung prin dezvoltarea a noi produse și servicii, noi tehnologii și lanțuri de procese, noi modele de afaceri și o eficiență mai ridicată a producției”, a menționat Iulia Costin, director general ODIMM.

Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM  a fost lansat în luna iunie 2020.  Timp de un an și cinci luni, prin intermediul acestui mecanism de susținere,  peste 800 de antreprenori și-au evaluat nivelul de digitalizare a afacerilor, iar peste 600 au participat la sesiunile de instruire, dintre care 293 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere. 

Pentru asigurarea unui acces continuu la resurse financiare și educaționale necesare pentru implementarea tehnologiilor digitale, Ministerul Economiei, în colaborare cu ODIMM, a dezvoltat Programul de Transformare Digitală a ÎMM, care urmează a fi aprobat de către Guvern până la sfârșitul anului 2021.

Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM  este finanțat din bugetul de stat, suplinit din fondurile Uniunii Europene și GIZ Moldova cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, fiind implementat de către ODIMM în parteneriat cu GoOnline al Asociației COR, Programul Startup Moldova dezvoltat de proiectul TEKWILL, cu susținerea USAID, Suedia și UK aid.

Pentru mai multe informații, accesați: https://www.odimm.md/ro/digitalizarea

Imagini: