Va fi denunțat Acordul cu CSI privind difuzarea documentelor de standardizare interstatală

La inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, din lipsă de relevanță, va fi denunțat Acordul întocmit pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI) privind difuzarea documentelor de standardizare interstatală, întocmit la Dușanbe la 1 iunie 2018.

Potrivit proiectului hotărârii de Guvern, în conformitate cu angajamentele stipulate în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, se adoptă normele și standardele europene, în timp ce standardele ГОCТ vor fi abrogate, deoarece prezintă incongruențe față de standardele europene sau internaționale.

În conformitate cu art.16 din Legea nr. 20/2016 standardele moldovenești, europene, internaționale, interstatale și ale altor țări, inclusiv proiectele acestora, sunt considerate opere științifice și sunt protejate prin dreptul de autor, ale organismului național de standardizare. Mai multe țări ale CSI (Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Federația Rusă, Tadjikistan și Uzbekistan) nu au prevederi privind accesul restrâns la textul standardelor. În acest sens, pentru Republica Moldova Acordul nu este relevant.

Din altă perspectivă, Acordul acoperă și clasificatoare interstatale privind informații tehnice, economice și sociale, iar în Republica Moldova clasificatoare sunt publice.

Amintim că, la ședințele anterioare ale Guvernului, MDED a propus denunțarea altor acorduri similare, majoritatea dintre ele fiind deja aprobate în plenul Parlamentului.