Vadim Brînzan: Eu sunt aici pentru a vă asculta, pentru a cunoaște problemele și provocările cu care vă confruntați. Haideți împreună să elaborăm legi bune, legi care vor promova competiția echitabilă în domeniul economic și cel de afaceri

Ministrul Vadim Brînzan a participat la ședința Comitetului pentru Antreprenoriat în Industrie de pe lângă CCI, în cadrul căreia s-a discutat despre situația actuală a industriei în Republica Moldova, măsurile de susținere și stimulare a producătorului autohton, atragerea investițiilor, dar și soluționarea dificultăților și barierelor în diferite sectoare ale industriei.

„Voi reprezentați acel pilon pe care se bazează economia țării noastre, sunteți cei care creați locuri de muncă și plătiți impozite la stat. Ministerul Economiei și Infrastructurii are un angajament important față de voi, acela de a vă crea condiții favorabile de muncă. Doar cu eforturi comune vom construi un mediu bazat pe reguli transparente de joc, unde nu este loc pentru corupție, iar legea va sta neclintită în capul mesei”, a menționat ministrul.

De asemenea, Vadim Brînzan le-a vorbit membrilor CCI despre cei 4 „D”, care potrivit ministrului se încadrează foarte bine în procesul de dezvoltare a economiei – deconspirarea și developarea schemelor de fraudare a averii statului, demonopolizarea, deetatizarea și pregătirea companiilor de stat pentru procesul de privatizare care va demara în timpul apropiat, al 4-lea „D” dar și cel mai important se referă la dezvoltare economiei naționale.

„Eu sunt aici pentru a vă asculta, pentru a cunoaște problemele și provocările cu care vă confruntați. Haideți împreună să elaborăm legi bune, legi care vor promova competiția echitabilă în domeniul economic și cel de afaceri”, a precizat Vadim Brînzan.

Printre principalele probleme identificate de membrii CCI care limitează dezvoltarea sectorului industrial sunt: existența unor bariere interne ce țin de certificarea producției, valorificarea redusă a potențialului de export de către producătorii autohtoni; integrarea limitată a întreprinderilor industriale în lanțurile valorice ale multinaționalelor; gradul redus de competitivitate a produselor/serviciilor autohtone; asimilarea redusă de către întreprinderile industriale a inovațiilor și tehnologiilor avansate; prezența pe piață a unor monopoluri și concurența neloială, dar și insuficiența forței de muncă calificată în sectoarele productive ale țării, în special în sectoarele orientate spre export.

Imagini: