Valeriu Lazăr: Acordul de comerț liber cu UE va intra în vigoare, cel mai probabil, încă în anul curent

Acordul de creare a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană (ZLSAC) va intra în vigoare provizoriu, cel mai probabil, încă în acest an, și nu la începutul anului 2015, așa cum era prevăzut anterior, a declarat Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul unui Forum de afaceri moldo-italian, desfășurat astăzi la Chișinău.

Odată cu intrarea în vigoare, atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii străini va crește și mai mult, pentru că pe parcursl negocierilor Acordului de liber schimb a fost adaptat cadrul legislativ pe domeniul civil și comercial, iar acum este în plină desfășurare procesul de consolidare a instituțiilor în vederea bunei implementări a acestuia. Ministrul Economiei a enumerat acțiunile întreprinse în vederea fluidizării comerțului internațional și îmbunătățirii administrării fiscale, inclusiv oferirea pentru companiile industriale a unei vacanțe de jumătate de an la plata TVA pentru importul materiei prime cu condiția că produsele finite sunt exportate, deductibilitatea cheltuielilor pentru transportul, alimentarea și instruirea personalului, etc.

Totodată, Valeriu Lazăr a subliniat că procesul de „europenizare” a țării, prin implementarea standardelor și legislației europene are ca scop modernizarea internă a Republicii Moldova și nu este îndreptată împotriva cuiva. Astfel, semnarea acordului de asociere și, implicit a Acordului de comerț liber, va crea în Moldova mai multe oportunități atât partenerilor din vest, cât și celor din est.

Ministrul Economiei a precizat că, având în vedere liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană și Turcia, Ministerul Economiei elaborează mai multe instrumente de susținere a competitivității întreprinderilor autohtone pentru a valorifica oportunitățile deschise de Acordul de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE. 

În altă ordine de idei, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a informat că în ciuda riscurilor externe, mizează pe realizarea prognozelor Ministerului Economiei de creștere economică – în intervalul 3 – 4% în anul 2014. „Reformele structurale interne și proiectele de infrastructură derulate vor compensa eventualele riscuri externe. În primele luni ale anului, industria a înregistrat creșteri, iar anul agricol promite să fie bun, ceea ce ne face să ne menținem coridorul de prognoză inițială, cel puțin pe moment”, a declarat Valeriu Lazăr. Ministrul Economiei a adăugat că în anul 2014 va avea loc încă o rundă de privatizări, la care vor fi expuse întreprinderi atractive, după ce, recent, a fost privatizată cu succes o serie de întreprinderi industriale.

Forumul moldo-italian este organizat de către Camerei de Comerţ şi Indutrie din Moldova, Camera de Comerţ Italo-Moldavă şi Camera de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană, cu sprijinul Ambasadei Italiei la Chișinău și a reunit cca 100 de companii cu capital italian ce activează în Republica Moldova. La forum au participat și reprezentanți ai Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor din Moldova, ai Serviciului fiscal și Serviciului vamal. 

În cadrul evenimentului a fost prezantat și proiectul Ministerului Muncii din Italia„Iniţiativele şi instrumentele pentru angajarea în câmpul muncii şi pentru pregătirea profesională între Italia şi Moldova”.