Viceministrul Economiei Octavian Calmîc a fost ales vicepreşedinte al Comisiei Economice a ONU pentru Europa

12.02.2014, Chişinău – Desemnarea viceministrului Economiei, Octavian Calmîc în această funcţie a avut loc în cadrul celei de a a 6-a Sesiuni a Comisiei Economice a ONU pentru Europa pentru Comerţ (UNECE – United Nations Economic Commission for Europe), care a avut loc în perioada 10-11 februarie curent, la Geneva, Elveţia, cu genericul „Extinderea participării economiilor în tranziţie în comerţul internaţional”. 

În cadrul evenimentului dedicat extinderii cooperării în domeniul comerţului internaţional, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Comitetului pentru comerţ. Prezenţa reprezentantului ţării noastre în această structură importantă va spori vizibilitatea Republicii Moldova în cadrul organizaţiilor de profil economic ale ONU, contribuind la acumularea experienţei şi expertizei în domeniul economic şi comercial în cadrul UNECE.

De asemnea, la 11 februarie, viceministrul Economiei a avut o întrevedere cu reprezentanţii Secretariatului Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) la care a fost discutat studiul „Profilul investiţional al Republicii Moldova”, prezentarea căruia este preconizată în cadrul Comisiei UNCTAD pentru Investiţii, Întreprinderi şi Dezvoltare, care va avea loc pe 30 aprilie 2014, la Geneva. Documentul conţine informaţii privind profilul investiţional al ţării noastre, dar şi recomandările finale ale partenerilor privind perfecţionarea strategiei de atragere a investiţiilor. Participarea delegaţiei noastre la acest eveniment şi prezentarea studiului „Profilul investiţional al Republicii Moldova” va facilita obţinerea asistenţei UNCTAD pentru implementarea recomandărilor Studiului şi va constitui un bun prilej pentru iniţierea unor noi proiecte de colaborarea între Republica Moldova şi UNCTAD.  

La eveniment, Octavian Calmîc a făcut o prezentare a progreselor înregistrate în ultimii ani în ceea ce priveşte reducerea barierelor netarifare în calea comerţului şi a acţiunilor planificate pentru viitor. De asemenea, a vorbit despre eforturile Republicii Moldova în procesul de integrare regională, în special, despre progresele înregistrate în relaţiile cu Uniunea Europeană. În context, au fost menţionate extinderea Preferinţelor Comerciale Autonome până în 2015, încheierea negocierilor asupra Acordului privind Crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE (ZLSAC), inclusiv parafarea acestuia în pachetul Acordului de Asociere precum şi încheierea negocierilor asupra Acordului de Liber Schimb cu Turcia.