Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a participat la reuniunea CESEC

9 septembrie, Chișinău – Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a participat la reuniunea Grupului de Înalt Nivel pentru Conectarea Rețelelor de Gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), care are drept scop îmbunătățirea climatului de investiții în țările și teritoriile implicate. Reuniunea s-a desfășurat în perioada 8 – 9 septembrie curent, în capitala Ungariei, orașul Budapesta.

În cadrul reuniunii au fost discutate posibilitățile diversificării alimentării cu gaze naturale, competiția și securitatea în aprovizionare în regiune prin accelerarea dezvoltării infrastructurii regionale și integrare pe piață, precum și perspectivele piețelor energetice globale și europene.

În cadrul CESEC urmează a fi realizate un șir de proiecte, care au ca scop diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, astfel încât fiecare stat din regiune să ajungă să aibă acces la cel puțin trei surse diferite. Toate proiectele vor fi monitorizate îndeaproape pentru a asigura implementarea lor rapidă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor.

CESEC a fost creat în urma semnării de către 15 state europene, la 10 iulie 2015 a Memorandumul de înțelegere pentru lansarea oficială a acestei inițiative, și are drept scop îmbunătățirea climatului de investiții în țările și teritoriile implicate. CESEC va pune accentul nu numai pe construirea de noi conducte de gaze, ci și pe utilizarea optimă a infrastructurii existente, de exemplu prin permiterea fluxului invers.

La Budapesta, Valeriu Triboi a avut un șir de întrevederi bilaterale cu reprezentanții Comisiei Europene și statelor semnatare a documentului, în cadrul cărora au fost abordate diferite aspecte ale cooperării bilaterale în sectorul energetic. Cu ministrul Energiei al României, Victor Grigorescu, au fost abordate problemele legate de realizarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre două state, aflate în proces de implementare. 

Imagini: