Vicepremierii Moldovei și Ucrainei au discutat la Odesa despre relațiile comercial-economice dintre două state

19 septembrie, Odesa – Stadiul actual al relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Ucraina, precum și identificarea soluțiilor de dezvoltare al acestora au fost discutate la Odesa de vicepremierii, Octavian Calmîc și Stepan Kubiv.

Analizând evoluțiile schimburilor comercial-economice dintre două state, cei doi demnitari au constatat că în prima jumătate a anului curent, comparativ cu perioada similară a anului trecut, balansa economică între două țări a înregistrat o creștere în mediu de peste 30 la sută, în special datorită majorării exporturilor efectuate de agenții economici din Moldova și Ucraina. Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au accentuat că balanța comercial-economică poate fi și mai pronunțată în rezultatul unei colaborări mai eficiente cu UE, stabilirea unor relații eficiente de  parteneriat cu spațiul comunitar.

Referindu-se la impulsionarea relațiilor bilaterale, Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au accentuat că în pofida rezultatelor pozitive înregistrate în relațiile comercial-economice, părțile nu utilizează la maxim potențialul existent dintre două state, inclusiv realizarea proiectelor investiționale cu participarea activă a agenților economici atât din ambele țări, cât și partenerii din alte regiuni ale lumii, platformele regionale și internaționale, etc. În context, vicepremierii au convenit să impulsioneze lucrul grupelor de experți în diferite domenii, astfel ca într-o perioadă rezonabilă să elaboreze și prezinte noi proiecte de dezvoltare a relațiilor comercial-economice. În special, accentul a fost pus pe elaborarea unor proiecte de cooperare regională, deoarece, în opinia vicepremierilor, acest lucru va favoriza nu doar impulsionarea relațiilor comercial-economice în ansamblu dintre două țări, dar va servi o platformă foarte bună pentru dezvoltarea economică a regiunilor din Moldova și Ucraina, inițierea unor proiecte comune de promovare a produselor sale pe piețele internaționale, etc.

În cadrul dialogului, Octavian Calmîc și Stepan Kubiv, au abordat și unele probleme existente în relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova și Ucraina, în special legate de exportul/importul cimentului, transport mărfuri și pasageri, punctele de control comun al frontierei de stat, mediu ambiant și Nistru, funcționarea complexului energetic de la Novodnestrovsk.etc. În context, partea moldovenească a solicitat eliberarea până la finele anului curent, suplimentar, a 15 mii de autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri și 700 autorizații pentru transportul neregulat de pasageri, etc. Mai mult, în cadrul întrevederii au fost finalizate negocierile privind modificarea Acordului cu privire la  comunicația internațională auto, care va elimina sistemul de autorizații pentru transportatori. Semnarea documentului este preconizată în timpul vizitei de lucru a premierului ucrainean în Republica Moldova în prima decadă a lunii octombrie 2017.

De asemenea, vicepremierii Moldovei și Ucrainei au convenit asupra continuării dialogului bilateral privind  funcționarea Complexului energetic de la Novodnestrovsk, ținând cont de situația ecologică din zona respectivă, cât și pe întreaga lungime a bazinului râului Nistru.

Tot azi viceprim-ministru, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, și prim-viceprim-ministru al Ucrainei, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului, Stepan Kubiv, au condus ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice şi comerciale, care se va desfășură în orașul Odesa.

Imagini: