Vicepremierul Dumitru Alaiba a participat la “Investopia 2024”, o platformă cu profil economic pentru liderii regionali și internaționali din domeniul public și privat

În perioada 28-29 februarie, vicepremierul Dumitru Alaiba a participat la “Investopia 2024”, la invitația ministrului Economiei al Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Vicepremierul Dumitru Alaiba în cadrul panelului de discuție: „Priorități strategice într-un climat schimbător din perspective ministeriale” a oferit o viziune generală a direcțiilor de promovare a oportunităților economice din Republica Moldova.

“Republica Moldova nu e doar o piață de 2 mln oameni, e o ușă de acces spre o piață de 500 mln oameni. Integrarea în UE va aduce multe beneficii economice Moldovei. Integrarea Europeană combinată cu reformele pe care le promovăm intens, ne vor crește atractivitatea investițională. Suntem deschiși pentru orice nou investitor. Mai mult, prin reformele noastre creăm spațiu favorabil mediului de afaceri și creșterii economice accelerate. Avem o impozitare foarte atractivă și deschidere pe piața muncii. Eliminăm barierele birocratice, simplificăm procedurile și actualizăm legislația învechită. Digitalizăm interacțiunea dintre mediul de afaceri și stat. Suntem alături de antreprenori, îi ascultăm și îi ajutăm. Avem mult potențial economic. Doar trebuie valorificat, în special în domeniu de energie regenerabilă, industrializarea agriculturii, logistică. Până în 2027 avem obiectivul clar să transformăm Republica Moldova într-o țară de top pentru afaceri și investiții” a accentuat, în discursul său, Dumitru Alaiba.

Dumitru Alaiba, a promovat potențialul economic al Republicii Moldova în cadrul întrevederilor cu alți oficiali prezenți acolo, dar și cu liderii mai multor companii de succes.

Principalele subiecte abordate au fost atragerea investițiilor în domeniul agricol și energetic, precum și promovarea comerțului produselor moldovenești pe piața din regiune.

La întrevederea cu viceministrul afacerilor externe al Lituaniei, Simonas Šatūnas, vicepremierul Alaiba a prezentat progresul pe care îl face țara noastră la capitolele de negociere cu UE. La rândul său, oficialul lituanian a reafirmat sprijinul Lituaniei pentru Moldova.

Astfel, în marja evenimentului, vicepremierul Dumitru Alaiba a întreprins și o vizită la “Masdar”, una dintre cele mai mari și rapide companii de energie regenerabilă din lume și un lider în producția de hidrogen verde, unde a discutat despre potențialul investițiilor acestei companii, în Moldova.

Despre oportunitatea imensă pentru ca produsele noastre să ajungă pe rafturile Emiratelor Arabe Unite și identificarea posibilităților de parteneriate strategice, s-a discutat la întâlnirea cu CEO-ul “LuLu” și cu întreg board al companiei, un gigant din domeniul retailului din Orientul Mijlociu.

O companie mare cu 75,000 produse unice, 1 milion de cumpărători în fiecare zi, 26 de mall-uri și 235 hypermarketuri în Orientul Mijlociu.

O altă întâlnire importantă a fost cu doi reprezentanți ai companiei “AI Dahra”, lideri globali în agricultură intensivă la scară largă, cu o experiență mare în domeniul creșterii și procesării furajelor pentru ovine și bovine. Și aici s-a discutat despre investiții de încredere și lungă durată.

La finalul vizitei în Abu Dhabi, Dumitru Alaiba a avut o discuție cu omologul său din Emiratele Arabe, Abdulla bin Touq, în cadrul căreia au vorbit despre posibilitatea intensificării relațiilor investiționale, oportunitățile în domeniul energiei regenerabile, despre diversificarea comerțului nostrum și legături strânse cu UAE, în beneficiul antreprenorilor noștri.

De asemenea s-a discutat și despre investiții în domeniul agriculturii intensive, industrializării acesteia, precum și investiții în domeniul de ospitalitate.

“Investopia” are loc anual, în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, fiind o platformă cu profil economic, care reunește liderii din domeniul privat și public, atât internaționali, cât și regionali: https://investopia.ae/events/investopia-2024/

La ediția din acest an, au participat peste 200 de participanți în cadrul sesiunilor de discuție.