Vicepremierul Dumitru Alaiba, la Congresul Diasporei 2023: „Oportunitatea pe care digitalizarea o aduce constă în capacitatea de a menține cetățenii noștri ca membri activi ai societății, indiferent de locația lor geografică”

În cadrul celei de a zecea ediție a Congresului Diasporei „Moldova sunt EU”, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a menționat despre diversele servicii digitale care sunt accesibile pentru diasporă, menite să răspundă nevoilor cetățenilor moldoveni aflați în străinătate.

„La Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării creăm oportunități cetățenilor noștri indiferent în orice colț al lumii s-ar afla. Depunem eforturi considerabile ca să creăm servicii accesibile de aici pentru moldovenii noștri care sunt departe de Moldova. Marea oportunitate a digitalizării este că cetățenii noștri să poată rămâne parte activă din societatea noastră indiferent de unde se află”, a declarat Dumitru Alaiba. 

Servicii accesibile pentru diaspora:

  • Contactless Business: Simplificarea procesului de inițiere și gestionare a unei afaceri la distanță în Republica Moldova;
  • E-comerț: Actualizarea legislației naționale cu privire la comerțul electronic conform standardelor europene;
  • Portalul Serviciilor Publice: Un punct de intrare digital care oferă acces rapid și simplu la o gamă largă de servicii de stat, reunind aproximativ 250 de servicii digitale într-un singur ghișeu electronic;
  • MCabinet: Un portal pentru cetățeni și antreprenori care simplifică accesul la datele din registrele de stat și la serviciile electronice;
  • MDelivery: Un serviciu guvernamental de livrare a documentelor în țară și în străinătate;
  • MPower: Un serviciu de împuternicire de reprezentare simplu și securizat;
  • E-cazier: Posibilitatea de a obține cazierul judiciar online din orice locație;
  • Programare online: Persoanele fizice și juridice, inclusiv din diasporă, pot programa online obținerea documentelor din arhivă.

În final, ministrul Alaiba și-a exprimat recunoștința față de cetățenii moldoveni din toate colțurile lumii, menționând importanța creării posibilităților economice și digitale pentru a-i aduce pe toți acasă.

Congresul Diasporei se desfășoară o dată la doi ani, în cadrul Zilelor Diasporei, organizate anual, și reprezintă  platforma necesară pentru discuții multilaterale între Guvern și diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară.