Vicepremierul Octavian Calmîc a avut o întrevedere cu echipa de experți FMI

16 februarie, Chișinău – Evoluțiile macroeconomice ale economiei naționale din ultima perioadă de timp, reformele din sectorul energetic, reglementarea întreprinderilor de stat, precum și programele de privatizare implementate de autoritățile Republicii Moldova au fost discutate astăzi de viceprim-ministru, ministrul economiei Octavian Calmîc, cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), aflată într-o vizită de lucru în țara noastră în perioada 16 – 28 februarie curent.

În cadrul dialogului, vicepremierul Octavian Calmîc a făcut o trecere în revistă a evoluțiilor de ultimă oră din economie și progresul atins de autorități în implementarea programului cu FMI, prezentând rezultatele economice în anul 2016 și prognozele macroeconomice pentru 2017, elaborate de Ministerul Economiei, acțiunile întreprinse de autorități în direcția modernizării sectorului energetic, inclusiv a cadrului legal, transparentizării procedurilor de procurare a surselor energetice, precum și în parte ce ține de întărirea rolului și sporirea independenței Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), conform cerințelor internaţionale.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind realizarea obiectivelor asumate de Republica Moldova în procesul de implementare a programului semnat cu FMI, convenind asupra unei analize mai profunde în cadrul ședințelor sectoriale, care urmează a fi organizate pe parcursul misiunii de evaluare.

Echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional a fost condusă de Ben Kelmanson, care începând cu luna ianuarie curent, a preluat funcția de șef al misiunii FMI  de la Ivanna Vladkova-Hollar, care a acceptat un post nou în cadrul Oficiului Directorului General al FMI.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 176 milioane de dolari S.U.A. și cu 75 la sută din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 26 milioane de DST (circa 35 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate.

Imagini: