Vicepremierul Octavian Calmîc a discutat cu primarii din raionul Orhei problemele cu care se confruntă localitățile

7 decembrie, Chișinău – Problemele gazificării localităților, reabilitării drumurilor, realizării proiectelor de infrastructură și eficiență energetică, precum și alte chestiuni legate de dezvoltarea localităților rurale au fost discutate astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, cu primarii, șefii serviciilor desconcentrate și consilierii raionului Orhei.

În cadrul dialogului mai mulți primari au solicitat susținerea autorităților centrale, în special a Ministerului Economiei și Infrastructurii, definitivarea programului de gazificare a localităților unde a fost construită toată rețeaua și există numărul necesar de gospodării, care doresc să fie conectați la conducta de gaze naturale. Examinând unele din cererile prezentate, vicepremierul Octavian Calmîc a dat asigurări că va discutat cu conducerea companiei MoldovaGaz ca în cel mai scurt timp să întreprindă măsurile necesare în vederea finalizării programului de conectare a acestor localități la rețeaua de gaz.

Decizii similare a fost luate și în problemele privind conectarea la sursa de energie electrică a sectoarelor cu locuințe noi în unele sate ale raionului, precum și asigurării infrastructurii necesare pe alte segmente. În context, a fost solicitată implicarea mai activă în soluționarea acestor probleme a serviciilor desconcentrate din teritoriu, care, în opinia vicepremierului Calmîc, cunosc mai bine situația.  

O atenție sporită în cadrul dialogului a fost acordată problemei reabilitării infrastructurii de drumuri, atât naționale, regionale, locale, cât și prin localități. Majoritatea primarilor au solicitat susținerea ministerului, responsabil de domeniul dat, în realizarea proiectelor de reabilitare a drumurilor, în special, a celor locale. În context, vicepremierul Octavian Calmîc a specificat că pentru 2018, Ministerul Economiei și Infrastructurii și-a pus drept scop repararea capitală din sursele Fondului Rutier a 100 km de drum, reparația a 10 poduri, reparația drumurilor naționale de 350 km și ridicarea nivelului stării de drumuri din Moldova în baza diagnosticului făcut. ”Pentru atingerea acestor obiective și realizarea altor proiecte de reabilitare, construcție și menținere a drumurilor și infrastructurii planificat un buget de peste 4,1 miliarde de lei, dintre care peste 2,3 miliarde lei sunt oferite de BERD, BEI și Comisia Europeană, peste 1,7 miliarde lei din Fondul Rutier, iar peste 104 milioane vor fi oferite de Banca Mondială. Obiectivul nostru este de a transforma Republica Moldova într-un șantier de reabilitare a drumurilor, dar unul calitativ, cu aplicarea celor mai moderne tehnologii”, a accentuat Octavian Calmîc.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a prezentat celor prezenți principalele programe și strategii implementate de Guvern în diferite domenii social-economice, inclusiv principalele obiective ale Executivului pentru anul 2018. O atenție sporită a fost acordată programelor din domeniul educațional și social, fiind prezentate mai multe proiecte care urmează a fi realizate pe parcursul anului viitor.

Vicepremierul Octavian Calmîc a dat asigurări celor prezenți că toate problemele abordate în cadrul dialogului vor fi analizate și transmise structurilor de resort, care în termeni rezonabili urmează să le soluționeze. 

Imagini: