Vicepremierul Octavian Calmîc s-a întâlnit cu locuitorii satului Meșeni din raionul Rezina

2 noiembrie, Chișinău – Problemele dezvoltării localităților rurale, măsurile întreprinse de autoritățile centrale și raionale în direcția respectivă au fost discutate de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, cu locuitorii satului Meșeni din raionul Rezina. La întrunire a participat și președintele raionului Eleonora Graur.

Referindu-se la problema reabilitării drumurilor și infrastructurii conexe, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că aceasta este una din prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii, care în urma reformei Guvernului, a preluat domeniul dat. ”La moment se lucrează asupra elaborării unui program de reabilitare a drumurilor de toate nivelele, inclusiv a celor din satele republicii. Intenționăm să transformăm, începând cu primăvara anului 2018, Republica Moldova într-un șantier pe acest segment, utilizând în acest scop atât resursele financiare alocate din bugetul de stat, cât și cele oferite de partenerii de dezvoltare”, a menționat vicepremierul Calmîc. Potrivit vicepremierului în acest program se regăsește și traseul dintre localitățile Codru Nou – Trifești, care va asigura cu drumuri moderne nu doar câteva sate din zonă, dar va conecta două trasee de importanță națională M – 2 și R – 20.

Octavian Calmîc a mai menționat că o atenție sporită va fi acordată și reabilitării străzilor din localități, acestea fiind realizate printr-o abordare complexă, care include și iluminatul stradal, realizarea altor lucrări de infrastructură.

În cadrul discuțiilor au fost abordate și problemele legate de activitatea instituțiilor medicale din localități, altor structuri de prestare a serviciilor. Localnicii au optat pentru realizarea unor reforme în domeniile respective, deoarece, în opinia lor, serviciile prestate nu sunt de o calitate avansată. În context, vicepremierul Calmîc a specificat că la moment Guvernul elaborează un șir de programe, care au drept scop schimbarea sistemului de sănătate existent, transformându-l în unul mobil, cu specialiști pregătiți, servicii calitative, etc.

Vorbind despre conceptul de dezvoltare a localităților, ministrul Economiei și Infrastructurii a îndemnat cetățenii ca în comun cu primăria, agenții economici să vină cu proiecte de dezvoltare a satului reieșind din domeniile dezvoltate aici. ”La moment avem surse de a susține asemenea proiecte, dar lipsesc proiectele. Prin programele de susținere pe care le gestionăm noi dorim să dezvoltăm și diversificăm infrastructura de la sate, să creăm lanțul complet de producere a unui produs, atât în sectorul agrar, cât și industrial sau de alt ordin”, a specificat Octavian Calmîc.

În cadrul dialogului, în comun cu autoritățile raionale, au fost luate unele decizii privind soluționarea unor probleme abordate de localnici, iar unele mai complexe urmează a fi examinate în complex și rezolvate cu ajutorul autorităților centrale și de nivelul doi.

Imagini: