Vicepremierul Octavian Calmîc va participa la Reuniunea anuală a BERD

5 mai, Chișinău – Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei,  va participa la cea de-a XXVI-a Reuniune anuală a Consiliului guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Forumul de Afaceri a oamenilor din domeniul economic, politic și diplomatic, care se va desfășura în perioada 9 – 11 mai curent, în capitala Ciprului, orașul Nicosia.

În cadrul acestor evenimente, vicepremierul Octavian Calmîc, în calitatea sa de guvernator al Republicii Moldova la BERD, va prezenta prioritățile Guvernului Republicii Moldova în procesul de reformare și modernizare a tuturor domeniilor social-economice din țară, precum și aspectele colaborării țării noastre cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, inclusiv prin prisma proiectelor susținute de instituția financiară, în particular în sectorul energetic pentru modernizarea Moldelectrica, Termoelectrica și susținerea proiectelor de infrastructură energetică – gazoduct și interconexiunea electrică cu piaţa UE. Un subiect aparte în cadrul discuțiilor va fi susținerea procesului de modernizare a SA Apa Canal.

În cadrul  Reuniunii va fi organizată o sesiune separată pentru Republica Moldova, unde vicepremierul Octavian Calmîc, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei și Thomas Moser, președintele Asociației Businessului European din Moldova vor face o prezentare de țară privind oportunitățile investiționale în toate domeniile publice și vor purta discuții cu reprezentații businessului internațional privind investirea în economia națională.

La Nicosia, ministrul Octavian Calmîc are programate un șir de întrevederi bilaterale cu conducerea BERD și BEI, Clay Berry, coordonatorul asistenței pentru Europa și Eurasia din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale la României, Dimitry Kumsishvili, viceprim-ministru, ministru al Finanțelor din Georgia, conducătorii delegațiilor din alte state.

De la înființarea sa în Republica Moldova, BERD a finanțat 115 proiecte în valoare de peste un miliard de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 485 milioane EUR, dintre care 69% (333 milioane EUR) alocate pentru infrastructură, 13% (65 milioane EUR) pentru sectorul energetic, 9% (45 milioane EUR) pentru industrie, comerț și agro- 9% (42 milioane EUR) pentru instituțiile financiare.