Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, se află într-o vizită de lucru în Polonia

În perioada 15-16 martie curent, vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării se află într-o vizită de lucru în Polonia.

În cadrul acesteia, vicepremierul Alaiba s-a întâlnit cu omologul său polonez, Waldemar Buda, cu care a discutat subiectele ce țin de perspectivele cooperării economice și suport pentru antreprenori. În cadrul discuției, oficialii au menționat convingerea că anume consolidarea relațiilor bilaterale va veni cu beneficii pentru ambele țări.

Omologul polonez a venit, în context, cu mesaje de susținere și deschidere în oferirea suportului economic pentru țara noastră.

Suplimentar, s-a convenit asupra aprofundării cooperării comerciale și economice bilaterale, consolidării mecanismelor de cooperare în toate sectoarele economice și identificării proiectelor majore de investiții cu interes reciproc.

Printre întâlnirile care au urmat, a fost întrevederea cu directorul regional de afaceri, Europa Centrală și de Est, Patrick Warnking, însoțit de Marta Poslad, directoare politici publice  Google, în cadrul căreia, cei din urmă au arătat disponibilitate privind extinderea mai multor servicii Google în Republica Moldova și deschidere către o cooperare în domeniul securității cibernetice, un aspect foarte important, care are legătură cu politicile înaintate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării

O altă întâlnire a vicepremierului Alaiba, a fost cu Marcin Moczyróg, director și manager general Europa Centrală și de Est UBER, alături de Piotr Balcerowski, manager UBER Polonia și Gosia Stanowska, șefă de politici publice pentru CEE UBER, unde s-a discutat despre posibilitatea disponibilității aplicației și în Republica Moldova.  Compania UBER alege în mod strategic piețele în care dorește să se extindă, în funcție de o serie de factori, cum ar fi dimensiunea și potențialul pieței, reglementările locale și concurența existentă.

Despre deschiderea Republicii Moldova pentru investiții, digitalizarea serviciilor publice, extinderea sectorului IT, eliminarea barierelor artificiale din legislație și armonizarea acesteia, dar și despre support oferit IMM-urilor, s-a discutat în cadrul dialogului cu subsecretarul de stat, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Poloniei. Vicepremierul Dumitru Alaiba a menționat în cadrul discuției și despre deschiderea pieței muncii, lichidarea monopolurilor, sprijinirea modernizării agriculturii și accesul la noi piețe de produse și servicii din Moldova.

Vizita de lucru la Varșovia, a ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a continuat cu o întrevedere cu Marek Kłoczko, președintele Camerei de Comerț Naționale a Poloniei. Aici, oficialii au trecut în revistă oportunitățile de consolidare și aprofundare a relațiilor economice dintre Polonia din Republica Moldova. Vicepremierul Alaiba a ținut să precizeze că toate eforturile ministerului pe care îl conduce sunt îndreptate spre reducerea birocrației, digitalizarea serviciilor publice, extinderea sectorului IT, eliminarea barierelor artificiale din legislație și armonizarea acesteia, susținerea mediului de afaceri, lichidarea monopolurilor, suport pentru modernizarea agriculturii și accesul la noi piețe externe.

Pe agenda de lucru, în cadrul aceleiași vizite, viceprim-ministrul Dumitru Alaiba va mai avea un șir de întrevederi cu oficiali din Polonia.

Conform datelor oficiale ale Agenției Servicii Publice, la moment în Republica Moldova activează 90 de întreprinderi cu capital polonez, investițiile în capitalul social însumând 226,9 mln. MDL. După valoarea capitalului investit, Polonia se află pe locul 16 printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

Pe parcursul anului trecut, schimburile comerciale moldo-poloneze au însumat 425,3 mln. USD, valoare superioară cu 14.9% în comparație cu anul 2021. Exportul de mărfuri realizat pe parcursul anului 2022 a înregistrat suma de 122,5 mln. USD.