Viceprim-ministrul Octavian Calmîc s-a întâlnit la Bruxelles cu Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom

19 octombrie, Chișinău – Progresele în implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) au fost discutate la întrevederea viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, care a avut loc în partea a doua a zilei de 18 octombrie curent, la Bruxellles.

Cecilia Malmstrom a salutat progresele înregistrate de autoritățile de la Chișinău în promovarea exportului produselor moldovenești pe piaţa europeană, cota actuală atingând 63% din totalul exporturilor din Republica Moldova. Oficialul european a menționat că UE este dispusă să acorde toată asistența necesară Republicii Moldova pentru implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) pe întreg teritoriul țării.

În context, ministrul Economiei a prezentat acțiunile întreprinse de Guvern în facilitarea activității agenților economici şi îmbunătățirii climatului de afaceri în țara noastră, prioritățile autorităților centrale pe agenda de asociere cu UE, inclusiv reforma în justiție, sistemul de pensii, sectorul energetic, etc.

Vicepremierul Octavian Calmîc a mai vorbit despre eforturile întreprinse de autoritățile moldovenești în vederea realizării acțiunilor prioritare convenite cu Fondul Monetar Internațional (FMI), în particular în sfera consolidării sectorului bancar. A fost exprimată convingerea că Consiliul Executiv al FMI va aproba, în timpul apropiat, acordul la nivel de personal agreat cu autoritățile moldovenești în iulie curent.

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, participă la reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, configurația comerț, care se desfășoară în perioada 18 – 20 octombrie curent, la Bruxelles.