Viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în vizită oficială la Bălți

23 februarie 2023: Viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a efectuat prima sa vizită oficială în teritoriu, unde s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice locale, antreprenorii și deținătorii de patentă din municipiul Bălți. În cadrul vizitei, ministrul a discutat cu studenții de la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, a vizitat clădirea Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare, precum și Parcul Industrial Răut și Zona Economică Liberă din Bălți.

Prima oprire a lui Dumitru Alaiba a fost la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, unde oficialul s-a întâlnit cu studenții și a subliniat importanța susținerii generației tinere, care reprezintă prezentul și viitorul țării. 

O altă întâlnire a avut loc cu reprezentanții autorităților publice locale, ai serviciilor desconcentrate, dar și cu antreprenorii din oraș.  Aici au fost discutate noile obiective de creștere a economiei țării, dar și necesitățile activităților economice din Bălți,

Mai mult, vicepremierul Dumitru Alaiba  a avut un dialog aparte cu agenții economici și deținătorii de patentă din municipiul Bălți, unde a accentuat necesitatea trecerii de la patentă la activitatea independentă a antreprenorilor din comerțul cu amănuntul, punctând următoarele beneficii:

– Micșorarea impozitelor pe venit la un 1% din totalul vânzărilor realizate;

– Ridicarea plafonului anual de la 300 000 MDL la 1 200 000 MDL;

– Reducere de 60% din suma fixă a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală, de care vor beneficia contribuabili

„Astăzi, am întreprins prima vizită în teritoriu, fiind în funcția de viceprim-ministru, unde am avut ocazia să cunosc tinerii, antreprenorii și reprezentanții autorităților publice locale din municipiul Bălți. Misiunea noastră este să susținem companiile locale și să creștem această încredere reciprocă între stat și antreprenori. Prioritățile noastre de bază sunt: reducerea birocrației, atragerea investițiilor străine și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

M-am bucurat mult de întrebările curajoase din partea studenților și sper să creștem suportul pentru aceștia, ca să îi motivăm să rămână acasă”, a declarat viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Ulterior, oficialul a vizitat Parcul Industrial Răut – o zonă industrială specializată care găzduiește diverse activități economice și încurajează dezvoltarea economică prin atragerea de investiții străine și crearea de noi locuri de muncă în municipiul Bălți.

Misiunea de lucru din teritoriu a fost încheiată cu un șir de vizite în cadrul companiilor DRÄXLMAIER și Gebauer and Griller, care fac parte din Zona Economică Liberă Bălți (ZEL), companii cu experiență și renume internațional în domeniul producției și distribuției de bunuri. 

Pe tot parcursul vizitei de lucru de astăzi, vicepremierul Alaiba a fost însoțit de către directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, de reprezentantul Oficiului Teritorial Bălți, Vladimir Rusu și de către deputații din teritoriu.

Imagini: