Viceprim-ministrul și Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării în vizită la Ungheni
9 martie 2023: Viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a efectuat o vizită la Ungheni, unde s-a întâlnit cu autoritățile publice locale, serviciile desconcentrate, antreprenorii care au beneficiat de suport în cadrul programului EU4Moldova, membrii JCI, reprezentanții întreprinderilor municipale și deținătorii de patentă din municipiul Ungheni.
În cadrul vizitei, ministrul Alaiba, împreună cu echipa sa, a mers la Stația de tren Berești, Fabrica de Covoare Euro Yarns S.R.L. și Fabrica de Covoare Ungheni, piața din oraș, precum și Zona Economică Liberă „Ungheni-Business”.
La stația de tren din satul Berești, ministrului Dumitru Alaiba a discutat cu angajații despre provocările profesionale și măsurile necesare pentru îmbunătățirea serviciilor de transport oferite pasagerilor.
A urmat întâlnirea vicepremierului cu membrii Junior Chamber International Moldova (JCI), cu care a discutat despre importanța dezvoltării antreprenoriale și implicarea activă în dezvoltarea comunităților din care fac parte. Prin intermediul programelor și proiectelor sale, JCI Moldova promovează valorile și principiile organizației internaționale JCI, cum ar fi responsabilitatea socială, încrederea în sine, dezvoltarea personală și profesională, antreprenoriatul și leadership-ul.
Echipa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării a mai vizitat Fabrica de Covoare Euro Yarns S.R.L, precum și Fabrica de Covoare Ungheni. Aici au discutat cu angajații despre oportunitățile de dezvoltare personală și profesională în cadrul fabricilor, istoriile companiilor și impactul lor asupra comunității.
Producerea anuală a fibrelor sintetice Euro Yarns S.R.L. este de 4 miii tone, iar circa 40% din ață se utilizează la producerea covoarelor proprii la Fabrica de Covoare Ungheni. Alte 60% din cantitatea de producție este exportată către Rusia, Polonia, Olanda și Belgia. Capacitatea anuală de producere a Fabricii de Covoare Ungheni este de 1 mln. metri cubi, iar 80% din producție este exportată spre Germania, Polonia, România, Rusia și Ucraina.
„Sunt convins că aceste două fabrici și alte companii similare au un potențial enorm de a contribui la economia noastră și de a crea locuri de muncă pentru tinerii din țară. Voi fi întotdeauna un susținător al afacerilor locale și voi face tot posibilul pentru a crea un mediu de afaceri favorabil și sustenabil.Suntem hotărâți să sprijinim dezvoltarea economică a zonei și vom căuta modalități de a promova produsele locale, astfel încât să putem susține producătorii și să aducem un plus de valoare comunității”, a menționat viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Ulterior, echipa ministerului a vizitat piața din oraș, a discutat cu reprezentanții Administrației publice locale și serviciilor desconcentrate și au vizitat Zona Economică Liberă „Ungheni-Business”.