Viitorul tehnologiilor în educație a fost discutat la cea de-a doua ediție a SUM IT UP, eveniment organizat de Moldova IT Park
Rezidenții Parcului au discutat cu reprezentanți ai autorităților și ai mediului academic oportunități de cooperare dintre mediul academic și sectorul privat, în scopul creării programelor de studii adaptate noilor realități, precum și a oportunităților de recalificare pentru specialiștii care doresc să înceapă o carieră în IT.
Administrația Parcului a prezentat evoluțiile și progresele industriei tech, despre creșterea semnificativă a numărului de rezidenți, dar și despre profiturile derivate din activitatea companiilor cu capital local și străin.
Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a apreciat rezultatele remarcabile înregistrate de Parc și a reiterat suportul oferit instituției, atât pentru ajustarea cadrului normativ pentru a oferi condiții cât mai eficiente rezidenților, cât și prin programele elaborate pentru antreprenorii care vor să activeze în domeniul tehnologiilor.
”Vă felicit pentru rezultatele obținute în acești cinci ani de activitate. Ați reușit să atingeți performanțe la care unele zone economice libere au ajuns în zece ani. În pofida crizelor cu care ne confruntăm, Moldova IT Park și sectorul tehnologiilor au înregistrat rezultate remarcabile. Domeniul bunurilor și serviciilor virtuale are o perspectivă excepțională și noi avem mai multe avantaje în acest sens. Pe lângă IT Park, care se dezvoltă rapid și înregistrează rezultate foarte bune, să dezvoltăm și alte sectoare conexe la domeniul dat. Fiindcă, la moment, pentru bunurile și serviciile virtuale nu există taxe de import sau cote pentru care trebuie de negociat și de găsit loc pe piață. Cererea este constant mare și necesitatea de angajați calificați, la fel. Noi avem în țara noastră o companie care produce contoare smart, care permit gestionarea și chiar închiderea debitului de apă la robinet, de la distanță. Este un soft complex, unic în lume. Visul meu este ca serviciile Moldova IT Park să fie combinate cu alte servicii conexe ca să avem produse performante, noi, cu inteligență artificială sau funcționalități care nu mai există în alte țări. Avem astfel de exemple și ele pot fi replicate”, a menționat ministrul.
În 2021, rezidenții MITP au înregistrat o creștere cu 37% a vânzărilor de servicii și produse IT, generând în total 6,9 miliarde lei. În acest an putem miza pe vânzări de cel puțin 7,5 miliarde lei. Exporturile IT deja reprezintă 11% din totalul exporturilor țării noastre, depășind multe sectoare din domeniul agricol. De asemenea, veniturile sectorului IT reprezintă 3,5% din PIB, iar salariul mediu al angajaților rezidenților Parcului a crescut la 36 de mii de lei.
Recent, Ministerul Economiei a lansat Programul de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice, de care, în scurt timp, vor putea beneficia startup-urile IT. Obiectivul Programului este de a acorda finanțare nerambursabilă sub formă de granturi ÎMM-urilor pentru dezvoltarea și promovarea pe piață în scopuri comerciale a produselor și/sau serviciilor inovative. Startup-urile vor beneficia de finanțare nerambursabilă sub formă de granturi în limita de 80% din costurile legate de dezvoltarea și promovarea produselor și/sau serviciilor, dar nu mai mult de 500.000 MDL.