Memorandum de înțelegere pentru transformarea digitală, semnat între Republica Moldova, România și IBM România

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România și IBM România au semnat joi, 7 septembrie 2023, un acord de colaborare în domeniul tehnologiei și digitalizării, în marja Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București.

Memorandumul își propune să consolideze cooperarea părților pentru a desfășura schimburi de bune practici și experiență privind adoptarea de soluții cloud și tehnologii inovatoare, și implementarea de proiecte comune în domeniul transformării digitale. Documentul a fost semnat de Secretarul de Stat pentru Digitalizare, Mihai Lupașcu, în numele Ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Bogdan-Gruia Ivan, și directorul de țară IBM România și Moldova, Cerasela Băiculescu.

La Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, credem cu tărie că cooperarea dintre sectorul public și cel privat este forța motrice din spatele accelerării transformării digitale și încurajării creșterii durabile a afacerilor. Colaborarea cu MCID și IBM în cadrul acestui Memorandum este o oportunitate valoroasă pentru noi. Ne va permite să testăm soluții tehnologice inovatoare, să beneficiem de sprijin în dezvoltarea resurselor noastre umane și să creăm programe de sprijinire a inovației, printre alte beneficii. Suntem încântați de potențialul impact pozitiv al acestui Memorandum”, a transmis ministrul Dumitru Alaiba.

Transformarea digitală a României prin implementarea unui sistem modern de e-guvernare este o prioritate a mandatului meu de ministru. Acesta este un moment istoric pentru România! Dezvoltarea unui spațiu digital comun România – Moldova pentru care folosim expertiza și resursele unui lider tehnologic precum IBM este pasul către viitorul pe care îl facem. Prin memoriul semnat astăzi, România face un salt uriaș înainte în digitalizare și inovare„, a declarat ministrul român Bogdan Ivan.

Prin această colaborare strategică cu Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, ne propunem să ne consolidăm angajamentul de a sprijini agendele naționale ale României și ale Republicii Moldova și să contribuim la accelerarea economiilor țărilor cu tehnologia inovatoare și expertiza industrială a IBM”, a declarat Cerasela Biaculescu, Country Leader IBM România și Moldova. „Memorandumul de înțelegere își propune să consolideze domeniul tehnologiei informației în cele două țări, precum și să ajute la dezvoltarea competențelor și talentelor locale.”

Memorandumul semnat, astăzi, conturează intenția părților de a coopera pe procesele de transformare digitală din sectorul public din Republica Moldova și România prin utilizarea tehnologiilor inovatoare și a proceselor eficiente, bazate pe cea mai bună tehnologie disponibilă, pentru a sprijini procesul de digitalizare a Republicii Moldova și României, pentru domeniile descrise în agenda comună a țărilor.