Reforma impozitului pe venit: rezultate și impactul asupra economiei
În primul trimestru al anului 2024, investițiile private din Republica Moldova au crescut cu 12%. Un factor important al acestui rezultat este reforma impozitului pe venit.
Reforma impozitului pe venit, promovată anul trecut a avut drept rezultat, faptul că impozitul pe venit de 12% este achitat doar dacă venitul este distribuit ca dividende fondatorilor. Dacă banii rămân în companie, acest venit nu se impozitează.
Astfel, începând cu anul 2023, țara noastră este printre puținele țări care nu impozitează venitul nedistribuit ca dividende.
Impozitând mai puțin investițiile și mai mult consumul sunt stimulate investițiile în economie, iar acestea la rândul lor generează locuri de muncă, competitivitate și creștere economică.
Este o măsură care nu doar impulsionează investițiile și dezvoltarea, dar încurajează productivitatea și eficiența.
Republica Moldova este a patra țară din Europa cu un asemenea model de impozitare a venitului, după Estonia, Letonia și Georgia.
Până la reforma impozitului pe venit, antreprenorii plăteau 12% impozit pe venit. Din banii rămași, dacă o parte erau luați ca dividend, 6% constituia taxa pe dividende (doar pe partea distribuită ca dividend).
Venitul nedistribuit era impozitat cu 12% și venitul distribuit ca dividend era impozitat cu 18% (12%+6%).
După reformă se impozitează cu 12%, doar venitul distribuit ca dividend (12%+6%). Banii care rămân în companie, pentru dezvoltare și investiții, nu sunt impozitați.
Reforma impozitului pe venit este importantă, întru cât țara noastră are nevoie de un sistem fiscal care impozitează mai puțin investițiile și mai mult consumul.
Dezvoltarea antreprenorilor este importantă pentru creșterea economiei, iar reforma impozitului pe venit are efecte pe termen lung. Astfel, companiile vor deveni mai profitabile, vor avea acces la finanțare și către investitori, vor fi atractive pentru investițiile străine și cel mai important, prin această reforma poate fi redusă economia informală.